De veerboot naar Gotland: alles wat je moet weten over Destination Gotland

 

Reizen naar het schilderachtige Gotland is een aparte ervaring. Varen over de Baltische Zee is toch weer anders dan de Noordzee. De veerbootdiensten vanuit Oskarshamn en Nynäshamn naar Visby zijn populair. De overtochten, verzorgd door Destination Gotland, staan bekend om hun efficiëntie én comfort.

Om helder te krijgen wat je kan verwachten en waar je rekening mee moeten houden hebben we een artikel geschreven, zodat je voorbereid op reis kan.

Routes en Tijdschema's

  • Destination Gotland biedt 365 dagen per jaar veerdiensten aan vanuit zowel Oskarshamn als Nynäshamn naar Visby, de hoofdstad van Gotland.

  • De duur van de reis varieert: van Nynäshamn is het ongeveer 3 uur en 15 minuten, terwijl de overtocht vanuit Oskarshamn ongeveer 3 uur duurt. Vanaf daar is het nog een half uur rijden naar Villa Boobar, jouw ideale vakantiehuis op Gotland.

  • Tijdschema's zijn seizoensgebonden met meer afvaarten tijdens de zomermaanden, wanneer de vraag naar reizen naar Gotland het hoogst is. Houd goed in de gaten. Het aantal afvaarten van Visby naar Oskarshamn is bijvoorbeeld gehalveerd in de winter. Op de meeste dagen gaat de boot alleen ‘s middags, zodat je in de avonduren de haven van Oskarshamn binnenvaart. Als je dan nog naar Nederland wilt rijden, moet je de hele nacht doortuffen. Let dus goed op wat je doet.

Prettig comfort

Een overtocht met Destination Gotland is een serieus plezierige ervaring, maar niet bepaald goedkoop.

 


Boekingsproces

  • Passagiers wordt aangeraden om vooraf te boeken, vooral tijdens de piekperiodes, om een plek te garanderen. Neem dit advies ter harte. Hoe verder van te voren je boekt, des te goedkoper te reis is. Wacht je tot het laatste moment, dan kan je de overtocht weleens mislopen. Er blijken meer mensen graag naar Gotland te gaan ;-) Het is ons al enkele keren gebeurd dat we een reis wilden boeken van Oskarshamn naar Visby, maar dat de boot weken van te voren al vol was geboekt, waardoor we moesten uitwijken naar Nynäshamn, wat toch 3 uur langer rijden is. Door onze nalatigheid hebben we zelfs een keer een vakantie moeten cancelen.

  • Tickets kunnen online worden geboekt via de officiële website van Destination Gotland. De site is in het Engels, Zweeds en Duits. Als je vragen hebt, kun snel terecht bij hun klantenservice. De medewerkers praten zeer goed Engels en zijn erg hulpvaardig.


 


Faciliteiten aan boord

  • De veerboten zijn uitgerust met een scala aan voorzieningen om de reis zo comfortabel mogelijk te maken. Je hebt een restaurant, café, winkel, speelruimte voor kinderen en een mega hoeveelheid tv-schermen waar voornamelijk advertenties op te zien zijn, en af en toe een film of documentaire.

  • Zitplaatsen variëren van standaardstoelen tot comfortabele lounges en privécabines. Elke stoel beschikt over oplaadmogelijkheden voor je telefoon, tablet of laptop. Er is ook gratis Wifi, maar als je midden op zee zit, valt de verbinding soms wat tegen.

  • Alle veerboten van Destination Gotland zijn uitgerust met een Djursalong; een aparte ruimte waar je met je huisdier kunt gaan zitten. Op sommige boten is de ruimte uitgerust met een keuken, op sommige niet. Er zijn ook cabines waarin je met je hond of kat de overtocht kan maken. De cabines zijn voorzien van stoelen, een tafel en twee (of meer) bedden. Een plaatsbewijs voor de Djursalong is wel iets duurder dan voor een stoel in de voor- midden- of achtersalon. Je kunt er ook voor kiezen om je huisdier in de auto te laten tijdens de reis. Dan mag-ie gratis mee.

De eerste rij in de front lounge biedt een fantastisch uitzicht op de Baltische Zee. Erg leuk voor kinderen.

 

Voor vertrek

  • Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor het inchecken. Zorg ervoor dat je een uur voor de afvaart in Oskarshamn of Nynäshamn bent. Dan weet je zeker dat je op tijd bent. De incheckbalie sluit meestal 30 minuten voor vertrek. En daar zijn ze heel streng in. Maar dan ook echt heel streng. Eén minuut te laat = boot missen. Als je een ticket zonder calamiteiten-verzekering hebt, ben je ook nog eens je geld kwijt. Al moeten we eerlijk zeggen dat een medewerker een keertje heel coulant was en meteen een nieuw ticket voor de volgende afvaart regelde, terwijl we er eigenlijk geen recht op hadden. Ja, we hebben de boot dus ook een keer gemist ;-)

  • Controleer de weersomstandigheden en de reisupdates op de dag van vertrek, aangezien slecht weer de dienstregeling kan beïnvloeden. Niet alleen wind en regen kunnen trouwens roet in het eten gooien. Regelmatig kampt een ferry met technische mankementen waardoor de overtocht uitvalt. Dus houd de website goed in de gaten, zodat je altijd bent voorbereid op wat komen gaat.

  • Houd rekening met de seizoensdrukte. In de zomermaanden gaan honderdduizenden toeristen naar Gotland, wat kan leiden tot volle veerboten en druk bezochte faciliteiten. Met name het restaurant draait overuren. Houd dus rekening met een lange rij, of bestel je maaltijd vooraf via de app van Destination Gotland.

  • Als je met per auto reist, volg dan de instructies van het personeel. Soms heb je geluk en mag je er als eerst af. Soms ben je als laatste (rij) aan de beurt en heb je 20 minuten zitten wachten. Relax, want als je eenmaal het eiland oprijdt is alles vergeten en vergeven.




 

Comfortniveau

Destination Gotland streeft ernaar om een hoge mate van comfort te bieden aan alle passagiers:

  • Zitopties. Er zijn verschillende zitopties beschikbaar. Je kunt op eenvoudige stoelen en banken aan houten tafels plaatsnemen, waarvoor je niets extra’s hoeft te betalen. Maar je kunt ook stoelen reserveren in de iets luxure lounges of in de kindersalon. Elke plek heeft zijn prijs.

  • Faciliteiten. Met toegang tot het restaurant, de winkel, het café en de onboard entertainment, is de reis eigenlijk net zo plezierig als de bestemming zelf. Als je een aantal uur hebt gereisd om bij de boot te komen, is een overtocht van drie uur eigenlijk een heel plezierig en rustgevend intermezzo.

  • Toegankelijkheid. De veerboten zijn goed toegankelijk voor passagiers met beperkte mobiliteit. Er zijn voldoende liften aan boord en toiletten voor minder validen.

De reis naar Gotland met Destination Gotland vanuit Oskarshamn of Nynäshamn is al met al een comfortabele en plezierige ervaring voor alle reizigers; een chille manier om aan je Gotland-avontuur te beginnen. En als je de haven van Oskarshamn of Nynäshamn verlaat, blijf dan lekker lang naar buiten staren. De archipellen waar je doorheen vaart zie je niet elke dag.